Rodiq » Page 'uninominalul'

uninominalul

Traim vremuri interesante, si nu credeam ca atat de curand premierului i se va oferi pe tava ocazia de a se arata mai patriot decat base.

Insa fac o completare. Din cate imi aduc eu aminte, mereu, la alegeri, cand se numara voturile, cel mai mult atarna ale populatiei de la sate, ca doar ei merg la vot. La uninominal e o smecherie – daca intr-un colegiu un candidat obtine mai mult de 50% din voturi, primeste un mandat. Adica se poate catiga un mandat la oras si cu voturi de oras, mai razlete, insa date de oameni mai informati.

Si inca ceva. M-am uitat pe net la candidatii din care am eu de ales. la deputati, candidata pnl are 30 de ani – tinerica dar macar am aflat ceva despre ea de pe blogul personal. de la pdl – tot o candidata, dar foarte obscura, n-am reusit sa aflu pe net nici macar ce varsta are, doar ca e jurista. de la psd-pc, 67 de ani. La senat: de la pdl, iubitul de udriste, unul dintre cei mai pomeniti oameni de catre soferii bucuresteni blocati in trafic. de la psd, profesoara, 60 de ani. exact genul de om de care are nevoie tara in contextul crizei financiare. de la pnl 40 de ani, cu experienta de management. hm, daca chiar m-as duce la vot, cu cine as vota? pentru ca nu mai votez un partid, votez un candidat.

asa ca adio sondaje cu marja de eroare de 3%, rezultatul poate sa fie o mare surpriza…

Share and Enjoy:
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Reddit
 • RSS

3 comments to “uninominalul”

 1. Rodiq, e foarte posibil ca în mediul urban să fie votate tot partide, nu oameni. Nu sunt suficienţi candidaţi cu notorietate, aşa că aceia care vor vota nu vor alege o persoană în care au încredere, ci partidul în care au încredere.

  În mediul rural, va fi ca şi până acum – partidul care are cea mai zdravănă organizare şi care a mai dat un salam, un ulei şi o făină o să ia mai multe voturi.

  Ms ptr link 🙂

 2. […] timpul cand se apropie alegerile am un “debate” interminabil cu rodiq care-mi explica ca trebuie neaparat sa merg sa votez, cel putin principial. De obicei ii dau […]

 3. Eu sunt mai optimista, din fire si sper ca votul uninomnial sa fie diferit, iar de la o alegere la alta, omul mai informat. Este jenant ca se pot cumpara voturile cu salam, un ulei si o faina. Ne vindem mult prea ieftin, si uitam ca asta e de fapt singura noastra putere (sa votam), de-asta sunt in continuare de parere ca e bine sa votam – principial. Daca voteaza mai multi oameni, din cei informati, va fi mult mai greu sa fie cumparate alegerile – sistemul functioneaza foarte bine si pentru ca prezenta este redusa. Si ca de obicei, reincepe debate-ul cu len, devenit deja traditional …

  Linkul este meritat – btw, am gasit site-ul urmand un link din pagina “concurentei” 🙂

Leave a comment


three + 3 =