Rodiq » Page 'ca la noi la nimeni'

ca la noi la nimeni

Ce am citit azi prin presa online:

In Franta, Sarkozy e suparat ca bancile franceze au luat ajutoarele de la stat (dupa ce au plans cu lacrimi de crocodil ca sunt falite si au buzunare franjuri), dar le tin bine si nu dau imprumuturi (piata imprumuturilor fiind in continuare blocata).

In schimb la noi, banca nationala nu vrea sa se imprumute de la Fmi, desi oamenii politicosi s-au oferit de trei ori, si prefera in schimb sa mearga cu garda la sediul bancilor, in vizita inopinata. Probabil ceva dovezi are, de vreme ce un director de la hvb si-a dat in doi timpi si trei miscari demisia. Despre ce este vorba: aparent trei banci (hvb, bank of scotland si ing) s-au pus de comun acord sa dea leu cu imprumut la dobanzi cu trei cifre, desi puteau sa ceara la randul lor imprumut de la banca nationala, cu 14%, si ce coincidenta – li s-a parut ca e o idee buna si sa le ceara clientilor lor sa plateasca niste rate semnificativ mai mari la creditele in lei deja contractate…

Adica stai putin: in occident, bancile, inocente, plang ca au fost deposedate, si guvernele nu mai stiu cum sa le ajute, iar la noi statul le ameninta cu amenzi si suspendarea licentei de functionare. Si in loc de prime, directorii isi dau demisia. Mai sa fie.

Parca nu francezii se laudau in vara ca noi plangem cu lacrimi de crocodil?

Share and Enjoy:
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Reddit
 • RSS

2 comments to “ca la noi la nimeni”

 1. Neata Rodica,

  Vroiam sa fac citeva comentarii pentru ca articolul tau mi se pare un pic tendentios:
  1. Sigur ca Sarkozy a facut scandal pe buna dreptate, insa a descrie bancile ca “plingind” este un pic exagerat. Ajutoarele de la stat, cel putin cele 10 miliarde date celor 6 mari banci franceze au fost de fapt o contributie la capitalul acelor banci. Cum in Franta statul este destul de interventionist, injectia de capital ii va permite sa aiba un cuvint de spus “pe bune”, nu doar declarativ apropos de politica bancilor. In plus, pot sa-ti spun din experienta proprie, ca piata imprumuturilor/a creditelor nu este total blocata – avem clienti (firme), e adevarat, putini dar exista, care au reusit sa ia credite in ultimele saptamini in ciuda crizei. La fel se intimpla si cu persoanele particulare – multe nu mai pot lua credite, insa nu toate (cunosc si aici exemple) – iti aduc aminte ca in Franta gradul de indatorare al unui camin fata de veniturile sale lunare este in jur de 33-35% ceea ce face ca omul de rind sa riste mult mai putin (ca in Romania, de exemplu) sa ramina dator vindut bancii.

  2.spui ca BNR-ul nu a vrut sa ia bani de la FMI. In primul rind, FMI-ul insusi spune ca nu au existat discutii cu Romania pe aceasta tema, http://www.fmi.ro/index.php?pid=101&presa&lg=ro ,cu atit mai putin trei tentative. Si chiar daca discutiile au existat, poate ca ele nu au ajuns la o concluzie fericita nu din cauza “semetiei” BNR-ului, ci a noii politici a FMI referitoare la creditele date pe termen scurt pietelor emergente in perioada de criza – http://www.economist.com/finance/displaystory.cfm?story_id=12537461&fsrc=rss . Aparent una dintre conditii este ca tarile ce primesc aceste ajutoare sa fie in “sound macroeconomic health”, ceea ce poate ca nu este starea Romaniei actuale

  3. Sigur, poate francezii rideau de noi asta-vara, insa sub o forma sau alta poate ca incearca sa faca ceva – banci, presedinte, etc. In Romania nu am impresia ca lucrurile avanseaza cit de putin in acest sens. Am avut incredibil de multe replici in discutii cu oameni din tara cum ca – ah, in Romania nu e criza…

  4.Mi se pare destul de riscant ca hotnews.ro (sau orice alt site de altfel – ro/strain) sa fie singura sau aproape singura sursa de informatie, iar mie, din exterior, mi se pare ca cross-reference-urile intre site-urile/blog-urile romanesti ajung cumva sa invirta informatia in cerc, fara a absorbi si informatie din afara…sau poate gresesc…

  numai bine,

  Tudor

 2. Recunosc, am folosit un limbaj poate exagerat, avand in vedere ca nu este tocmai un subiect de gluma, ci dimpotriva foarte serios. Si intr-adevar ieri doar am frunzarit trei stiri pe net, le-am pus cap la cap, si asta se intelegea.

  Poate ca la noi informatia se invarte in cerc, iar cei ca tine, care au acces zilnic si la stirile romanesti, si la cele din afara, sunt cei mai in masura sa sesizeze acest lucru.

  Mai grav este ca in Romania oamenii ce se bazeaza doar pe radio/tv pentru informare, constientizeaza si mai putin criza (care criza?).

  Cat despre diferentele de politica economica dintre ro si fr, este o diferenta de la cer la pamant, si dintre magnitudinea fenomenelor economice, de asemenea. Daca un economist la noi incearca sa faca un lucru bun, este un lucru mult prea rar – chiar socant as zice, si am profitat sa remarc acest lucru.

Leave a comment


9 − seven =