Rodiq » Page 'criza sau normalitate?'

criza sau normalitate?

In mod cert, economia mondiala este lovita in aceste zile de cea mai mare criza economica de la 1929 incoace.

Cum se manifesta insa deocamdata aceasta criza in Romania?

Intainte de a trage o concluzie, descriu pe scurt cateva observatii valabile in urma cu 6 luni – 1 an:

Inainte

Rata ametitoare de crestere a vanzarilor la masinile noi, bucuresti paralizat de trafic, autostrazi inexistente, pe marea majoritate a soselelor se circula bara la bara. Romanii au bani, si cumpara in disperare masini, desi nu exista drumuri. Dealerii auto te ignora pur si simplu daca nu studiezi modelele scumpe. Ferrari a vandut in cateva saptamani tot stocul de masini prevazut pentru doi ani de zile.

Studiez un extras de cont de la banca: comision de consultare sold, comision de administrare cont, comision de transfer bancar, comision de extragere, comision de plata, comision de nu mai stiu de care. La ghiseu, imbulzeala mare, si functionarii au viteza melcului. Daca vrei sa faci o operatie sau sa indraznesti sa accesezi propriile economii, problem! Tre sa te justifici, 2 acte, 3-4 formulare, iar pentru cerere de credit, coada si mai mare.

Casele noi sau vechi, exorbitant de scumpe, raportat la venitul mediu. Daca vrei sa cumperi, tre sa te bati cu alti zeci de posibili cumparatori in licitatii organizate ad-hoc, si daca e un apartament bun, musai tre sa te hotarasti pe loc (intr-o zi va fi vandut). De apartamentele noi nici vorba, vin strainii si cumpara cate zeci o data, ca sa ni le vanda tot noua, peste 2-3 ani, la suprapret.

Vrei sa angajezi pe cineva? Greseala – din 3000 de cv-uri citite, 60% au greseli de ortografie. 100 de candidati sunati, 20 planificati la interviu, majoritatea au confirmat interviul, totusi nu au venit decat 3 oameni! Si daca a fost cineva de gasit, asta nu inseamna ca este dispus si sa lucreze, daca tot primeste un salariu. Care tre sa fie mare, majoritatea incepatorilor cu 2-3 luni experienta cer 500 eur!

Vrei sa inchiriezi sediu! Alta mare greseala. Apartamente fara lumina (o singura fereastra pt 2 camere), insalubre, cu tapet, sau pictate in galben si balcon roz – bombon, la o ora de centru sau chiar la sala palatului, fara usi si geamuri, dar in nici un caz sub 500 eur / luna chiria. In conditii in care nici nu stii daca poti sa iti creezi un sediu temporar acolo. Sediu in cladire de birouri? Problem, toate sunt deja luate, si oricum, daca nu vrei cel putin 100 mp, nu insemni nimic! Firma mica, care doreste sa se extinda? (adica sa genereze locuri de munca, sa contribuie cu o suma mai mare la veniturile statului, etc. etc. ) Pas.

Bun, vine criza economica

Ce s-a schimbat?

Cresterea vanzarilor de masini a disparut. La fiecare colt de strada, masini de fite, 4×4, motoare puternice, toate dotarile, de vanzare. Deodata oamenii se gandesc ca si o masina mica e buna, si parca e totusi important sa ai cheltuieli de intretinere cat mai mici, pt ca nu este o investitie, ci mai tot timpul o cheltuiala. Ba chiar dealerii auto au inceput sa munceasca (fluturase raspandinte prin cartier, oferte, promotii adevarate si dintr-o data mult mai multa atentie in showroom). Imi aduc aminte de cei care imi ziceau ca  nu exista investitie mai buna pt 100 eur / lunar decat un leasing la o masina. Toata lumea e de acord ca o data cu stagnarea constructiilor, o masura anticriza perfecta este constructia de autostrazi si drumuri.

Bancile si-au inghetat toate planurile de extindere, nu mai angajeaza, dimpotriva, probabil in viitor foarte scurt  vor da afara o multime de functionari. Nu mai au clienti la credite. Continua insa sa mearga in gol, cu taxe si comisioane peste taxe si comisioane, desi oamenii acum sunt foarte atenti in ce banci isi mai pastreaza economiile.

Pretul caselor incepe sa scada, si mai ales incepe sa scada direct proportional cu calitatea. Cerere exista in continuare, tranzactii de asemenea, si credite, insa mult mai putine si mai calculate. Nimeni nu se mai hotaraste pe loc, o tranzactie incepe sa dureze intre 3-6 luni. Citisem undeva ca in occident in conditii normale poate sa dureze si pana la 1 an de zile vanzarea unei case. Rata nu mai este 60% din venit ci in jur de 30% (parca asa e in franta) Iar ca sa obtii credit, nu te duci la prima banca de pe strada, ci la mai toate, si transpiri un pic sa dovedesti ca esti ok. Strainii care au cumparat masiv, ca sa ne traga teapa, au luat ei teapa … Iar constructorii care isi inchipuiau ca pot sa vanda orice oricui, au inceput sa isi declare insolventa.

Vrei sa angajezi pe cineva?  Acum e un moment bun de asteptat, poate peste 3 luni vor fi mai multi doritori, mai competenti, si se vor multumi cu mai putin, si chiar vor vrea sa si munceasca.

Cat despre chirii, intr-un final, pretul pe mp a inceput sa scada, si procentul de neocupare sa se apropie de un procent normal pe o piata matura. Firme sanatoase, care doreau sa se dezvolte, insa erau sufocate de conditiile absurde ale pietei, deformata de firme a caror dezvoltare se baza exclusiv pe linia de credit, iau in sfarsit o gura de aer proaspat.

O concluzie personala

Criza in romania se manifesta de fapt ca o revenire la normalitate, si catalizeaza maturizarea pietelor. Este un rau care aduce foarte mult bine, pentru ca dupa cativa ani de consum excesiv, pe fondul setei de consum din perioada comunista si post-decembrista, invatam la timp, nu prea tarziu, si care sunt partile rele ale consumului. Inca o data in Ro trecem cu viteza ametitoare peste evenimentele care in alte tari au durat jumatati de secol. Cu siguranta oamenii competenti si muncitori, si firmele cu un mod sanatos de lucru, care ofera produse si servicii de calitate, la preturi rezonabile si care au o cerere reala, vor supravietui, si inca vor creste, profitand de caderea celor care s-au extins prea mult prea repede, au uitat de cash-flow, de risc,  si depind de linia de credit. Iar ca sa imi dovedesc inca o data optimismul exagerat: de la stat se va fura mai putin, pentru ca bugetul va fi pus la foarte mare incercare, si fiecare baunt, numarat de 2 ori.

Share and Enjoy:
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Reddit
  • RSS

Leave a comment


2 + = ten