Rodiq » Page 'recomandarile'

recomandarile

Scriu usor revoltata, usor nedreapta, despre sistemul romanesc / balcanic / universal al recomandarilor. Pt ca sunt unele chestii  cum ar fi un mester, un croitor, un frizer, un doctor, pe care le alegem mai tot timpul cu recomandare. Ni se pare ca doar cu o recomandare vom obtine un rezultat satisfacator, un pret decent si un tratament uman. Ceea ce din pacate de multe ori este adevarat. Insa ce te faci zic eu atunci daca vrei sa oferi un produs / serviciu din categoria de mai sus, insa nu ai reteaua de relatii care sa iti dea primul val de clienti, si nici nu iti doresti sa treaca 10 ani pana se formeaza clientii fideli (cum sufera eroic noile generatii de dentisti de exemplu).

Ca sa iau lucrurile din alta perspectiva, am gasit pe manac.ro un top al filmelor “de business“, le-am vazut, si le-am inteles recunosc de 10 ori mai bine decat le-as fi inteles acum 5 ani de exemplu. Ce m-a intristat in toate filmele acestea este ideea adevarata a omului de succes care da lovitura dupa lovitura, storcand tot ce poate si chiar mai mult decat se poate de la fiecare client, plecand de la ideea ca mai bine sa ii vanda o masina scumpa, care se strica a doua zi, decat 5 masini in 10 ani, aceluiasi client multumit. Mai pe romaneste, teapa e legea. Si este atat de adevarat, ca intr-o lume dominata de dorinta de a epata, si in care prea multi castiga banii prea usor, strategia greedy da rezultate mai bune, si chiar agentii de vanzari sunt obligati de sistem sa se conformeze, sau sunt catalogati drept depasiti. Sper ca toate acestea sa se schimbe acum (inca o data ma bucur de criza) …

Cumva in contradictie cu ideea de relatie (ca doar cine da tepe nu se bazeaza pe relatii ca sa isi castige clientii), sistemul de fapt chiar intareste conceptul. Pt ca omul patit nu poate decat sa sufle in iaurt si sa nu aiba incredere in nimic ce nu i-a fost recomandat de un cunoscut de incredere. Si atunci tu care vii cu produsul / serviciul pe care vrei sa il vinzi, fara a  avea insa relatiile, esti sucit si invartit, intors pe toate partile, tras de par si de urechi, si tratat evident ca un suspect de teapa. Doar cei foarte abili si increzatori in capacitatile lor de a citi oamenii sau de a intelege aspecte tehnice iti acorda o sansa. Si mai grav, daca cumva reusesti sa vinzi in asemenea conditii, oamenii vor avea din obisnuinta tendinta sa creada ca undeva, chiar daca nu zici, ai avut ascuns un as in maneca. Altii, tentati de serviciile oferite, se tem insa ca atunci cand alt client va avea o recomandare, va fi tratat cu intaietate. Si de aici si frustrarea mea.

Practic insa ce se poate face? Cea mai buna strategie, cred eu este transformarea unui dezavantaj in avantaj. O atentie deosebita data comunicarii, si mai ales comunicarii ideii de dedicatie catre nevoile reale ale clientilor, a faptului ca oferi un serviciu reciproc avantajos, cu sau fara recomandare, si mai ales ca ceea ce oferi nu este o teapa.

Share and Enjoy:
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Reddit
  • RSS

Leave a comment


5 − four =