Rodiq » Page 'sport is fun'

sport is fun

Dupa ce am tras prea tare si a vazut ca doare, am revenit hotarata sa vad mai mult partea placuta a miscarii, fara sa imi mai propun sa trag de mine dupa rezultate mai bune. Usor, relaxata, sa imi faca placere si sa nu imi faca rau.

Am invatat cam greu, dar asta este, am castigat experienta 🙂

Cat am stat pe tusa m-am uitat la un serial foarte drag mie, Northen Exposure . Seria 5, Episodul 22 “Grand Prix”   despre sport si competitii.

Atentie: urmeaza doar sfaturi in randurile urmatoare (da, m-am prins si eu ca dau cam multe sfaturi … )

– incalzirea si in primul rand incalzirea. Alergare usoara, urmata de exercitii de stretching. A la lejer primele 10 minute … Aceste 10 minute de incalzire fac uneori diferenta dintre o experienta foarte placuta sau luni de zile de recuperare …

– incaltarile potrivite. Fiecare om/picior este unic si incaltamintea nepotrivita poate sa dea probleme f nasole, parol! Imi pare rau ca am aflat asta abia dupa ce am vizitat vreo 3 doctori si dupa o luna de durere. La nike.com exista un super configurator (multumiri unui coleg de suferinta!) in functie de suprafata de alergare (asfalt, pista, offroad),  bolta piciorului (plata, normala, extra curbata), calcatura (pe exteriorul calcaiului, normala, pe interior).

– suprafata moale. Corpul uman pur si simplu nu e gandit pt efort pe suprafete dure (asfalt, ciment). Poate ca unii oameni sunt superoameni, dar statistic vorbind dupa un anumit nr de km pe suprafete dure, durerile sunt aproape inevitabile (la glezna, genunchi, chiar si coloana).

– la orice durere, pauza pana la recuperarea totala. Fara ezitare. Si cu mers la doctor. Ca la dentist,  o vizita la timp prinde foarte bine. Mai ales ca sportul e pt fun si sanatate.

Sunt minunata de incapatanarea corpului nostru de a isi reveni dupa toate eforturile la care il supunem, nu vrea de la noi decat o pauza. Mici muncitori microscopici muncesc de zor sa repare ce am stricat noi fortand. Doar la genunchi sunt niste ligamente in articulatie ce nu stau “in sange” si o data rupte se rezolva numai cu operatie. Le prind tare bine cele 10 minute de incalzire…

Share and Enjoy:
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Reddit
  • RSS

One comment to “sport is fun”

  1. […] si am inceput  sa rumeg ideea ca poate e mai bine daca renunt la ski, iar la orice fel de sport sa iau foarte in serios incalzirea de dinainte. Au urmat 2 saptamani de terapie dupa care durerea a coborat o treapta (puteam sa pun piciorul pe […]

Leave a comment


7 × nine =