Rodiq » Page 'Manifest #colectiv'

Manifest #colectiv

Tristete si furie, impletite ca intr-o hora, traite la unison de atatea suflete. Tristete ca prietenii  nostri sau prietenii prietenilor nostri, oameni tineri si talentati, cu toata viata inainte,  nu mai sunt intre noi sau au vietile schimbate pentru totdeauna.

Cateva saptamani nu am putut functiona. Am simtit nevoia sa ma vad cu toti oamenii care imi sunt dragi, sa stam la o poveste impreuna, sa bem un pahar de vin, sa impartasim caldura umana. Cu totii am simtit ca oricine dintre noi putea sa fie in #colectiv, un zar divin a facut alegerea.

A fost o mare maturizare, o constiientizare la nivel de popor a razboiului dintre noi si ei. Cu sange si multe victime. Zilnice. Cand parintii merg la urgenta la spital, si nu pot fi tratati pt ca aparatul cel scump cumparat de la cine trebuie nu functioneaza. Cand oameni isi pierd viata pt ca niste retardati merg cu 120 km la ora noaptea prin oras. Sau cand taxiurile nu stau pe loc la culoarea rosie a semaforului.  Cand copii  primesc medicamente la care sunt alergici.  Cand ne ingramadim pe sosele supraaglomerate pentru ca autostrazile nu sunt gata. Cand ne sufocam de seceta si poluare deoarece padurile au fost taiate la ras fara mila. Lista e fara sfarsit. Si acum nimeni nu e tras la raspundere.

Acum ne-am dat seama ca nu mai putem fi martori pasivi. Pentru ca asta inseamna moartea noastra lenta. Si inseamna o condamnare la moarte pentru parintii, fratii, copii, prietenii nostri. Ruperea dintre noi si sistem a fost constientizata ca un razboi in toata regula. Si #colectiv a fost o mare batalie.

Scuzele noastre zilnice le stim atat de bine: nu vreau sa aud de politica, e o mizerie, nu vreau sa imi stric pretioasele lucruri frumoase din viata mea cu asta. Sau “nu putem schimba nimic, sistemul e prea puternic”.  Insa acum suntem adulti si stim ca asa nu se mai poate. Sistemul trebuie invins. Este singurul mod prin care putem da sens tragediei din #colectiv. Un sens pe care il datoram oamenilor care si-au pierdut viata.

Este si momentul sa preluam toate emotiile, sa nu ne lasam coplesiti de ele, ci si sa le folosim ca si energie pentru partea noastra lucida si rationala. E momentul sa ne folosim mintea.

Pt ca sistemul trebuie invins prin ORICE mijloace, atata timp cat sunt legale. Aceasta include si a inventa cai de aducere in legalitate, asa cum Partidul Pirat a obtinut dreptul de inregistrare a unui partid politic cu doar 3 membrii.

Insa vorba unui prieten informatician, daca vrei sa spargi o pagina web, nu tre neaparat sa spargi serverul de web. Orice alta vulnerabilitate este la fel de buna, atata timp cat obiectivul final este atins. Inclusiv una care nu a mai fost folosita niciodata pana acum. Astea sunt si cele mai frumoase, ca ii invingi si nici nu inteleg ce i-a invins.

Suntem tineri, creativi, motivati, si intelegem lumea cea noua, intelegem tehnologia. Suntem multi. Eu in locul lor acum as tremura de frica. Nici macar la final nu vor intelege. Si nici nu ne va pasa ce gandesc ei, vom fi multumiti sa redevenim stapanii lumii noastre.

Fiecare dintre noi poate duce lupta altfel, si fiecare isi poate aduce propria contributie. Aici sta si puterea noastra. Nu trebuie toti sa ne facem partid politic sau sa fim candidati. Putem sa facem voluntariat pentru un partid politic nou si integru. Putem sa fim observatori in sectiile de vot, sa fim siguri ca alegerile sunt corecte.

Dar putem sa luptam cu alte arme, nu neaparat politice. Putem sa cantam, sa cream comedie, sa fotografiem, sa sculptam, sa scriem, sa distribuim idei, sa conectam oameni. Putem sa invatam. Putem sa ii lasam fara obiectul muncii, fara ciolan (tehnologia ne va fi de ajutor). Putem sa nu mai fim pasivi, sa deschidem procese, sa ne informam. Putem sa avem initiative. Putem sa protestam in strada cu consecventa, pentru orice nu ne convine. Putem sa facem documentare. Putem sa cultivam competenta si integritatea.  Putem sa ne organizam.  Putem sa ne schimbam.  Putem sa ne incurajam. Si putem sa ne inventam propriile noastre arme.

La lupta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy:
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Reddit
  • RSS

Leave a comment


× 7 = thirty five